marți, 2 aprilie 2013

Caracteristicile si beneficiile consumului de carne de iepure



Carnea de iepure devine din ce in ce mai cautata datorita faptului ca este o delicatesa care nu contine colesterol, nu are grasimi si in plus beneficiaza de proprietati curative pentru bolnavii de cancer. Carnea de iepure are un grad inalt de digestibilitate ea fiind bogata in aminoacizi esentiali.La controlul chimic, continutul maxim de azot usor hidrolizabil nu trebuie sa depaseasca 32 mg la 100 de grame de carne. La examenul bacteriologic se admit maxim 3–4 coci/mm/campmicroscopic.Daca vom compara carnea de iepure cu cea provenita de la alte animale domestice, aceasta se afla la loc de frunte. Se observa ca aceasta contine 40,15% substanta nutritiva fata de 32,62% cat contine carnea de gaina, 27,11% fata de carnea de porc, 24,61% fata de carnea de vitel si 24,20% fata de carnea de vaca.In plus, carnea de iepure este o carne usoara, savuroasa si deosebita de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Ea este dietiteca, sanatoasa, are un continut foarte mic de colesterol fiind recomandata de foarte multi medici nutritionisti si este foarte solicitata pe piata externa.




Beneficiile consumului regulat de carne de iepure:



-nivelul colesterolului din carnea de iepure este mult mai mic decat la pui, curcan, vita, porc;

-iepurele are un procentaj mai mic de grasime decat gaina, curcanul, carnea de vita si carnea de porc;

-acizii grasi nesaturati reprezinta 63% din totalul acizilor grasi;

-iepurele este bogat in proteine;

-carnea de iepure este ideala pentru diete speciale, pentru bolile de inima, pentru dietelespecifice varstnicilor, dieta cu sodiu putin, dieta pentru slabire, etc;

-carnea de iepure are 795 calorii, carnea de pui 810 calorii, carnea de curcan 1190 calorii,carnea de miel 1420 calorii, carnea de vita 1440 calorii, carnea de porc 2050 calorii;

-carnea de iepure este ferita pana in acest moment de bolile care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata in mod curent (vaca, porcul). In plus, carnea de iepure este usoara, fara grasimi, alba, sanatoasa si fara colesterol, savuroasa si deosebitade toate celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Intra in recomandarile tuturor nutritionistilor din lume;

-carnea de iepure poate fi folosita si la fabricarea mezelurilor de calitate superioara. Prin fierbere, prajire sau gatita la gratar, carnea ramane cu un gust excelent, de culoare alba,spre deosebire de cea provenita de la iepurele de camp, care este rosie;

-randamentul la iepurii de casa este foarte ridicat, ajungand pana la 65%;

-carnea iepurilor de casa face parte din categoria produselor dietologice, organismul omului asimileaza din carnea de iepure de casa 90% proteine, pe cand, din carnea de vita– numai 62%;

-in Romania, in mod paradoxal, desi pentru moment nu se da o prea mare atentie cresterii iepurelui de casa, costul carnii sale este destul de ridicat (40-50 lei/kg), iar in restaurantele de lux este socotita o delicatesa.



Deci, carnea de iepure este foarte recomandata pentru:

-cei care sunt preocupati de aportul scazut de calorii;

-cei care au probleme cardiovasculare si se impune ca nivelul lipidelor si al colesteroluluisa fie scazut;

-copii, adolescenti si femeile insarcinate, deoarece au o nevoie tot mai mare de proteine,fier si vitamine;

-carnea de iepure, spre deosebire de cea de vita sau de oaie, care au un pronuntat miros specific, adesea neagreat de consumatori, are un miros fin, placut si neintepator. Ea are un gust mai dulce, asemanator oarecum cu cea de pasare, fiind extrem de apreciata de nutritionisti pentru calitatile sale dietetice indiscutabile.



Stocarea carnii de iepure se face la un interval de temperatura cuprins intre zero si patru grade, carnea de iepure poate fi pastrata fara probleme timp de patru zile. Pentru o perioada mai lunga de timp este necesara congelarea sa. Pentru a fi siguri ca isi va pastra savoarea, carnea de iepure se spala, se usuca, preferabil prin folosirea unui prosop curat, apoi se acopera cu un stratde ulei de masline, se infasoara in celofan si se introduce in congelator.





2 comentarii:

  1. Consum carne de iepure este foarte buna. Cresc iepuri pentru carne.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am primit carne de iepure si am pregatito si mi-a fost rau greta varsaturi trmuratururisunt cardiac hipersentiv si steatoza hepatica diabet tip 2. Cand eram SANATOS CRESTEM IEPURI DE CASA SI CONSUMAM SI NU AVEAM NIMICA DAR ACUMA AM MANCAT 2-3 BUCATI SI MIA FOST RAU.

    RăspundețiȘtergere